VIDEO Cristoiu: „Rușii aveau un mare talent la a mima slăbiciunea în Al Doilea Război Mondial. Același lucru îl fac și acum în Ucraina”

Publicat: 20/10/2022, 23:33

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rușii au folosit mult „maskirovska” pentru a induce adversarului ideea că sunt „la pământ” din punct de vedere militar și același lucru îl fac și acum în Ucraina, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Vine acel celebru 19 noiembrie care ne-a marcat pe toată viața, mult mai mult decât ăsta (războiul din Ucraina n.red), în care rușii pregătesc o lovitură în adâncime, acea „Operațiune Uranus””, a declarat Ion Cristoiu.

Publicistul spune că ruși au folosit atunci o diversiune pe care o practică în acum în războiul din Ucraina, adică „mimează slăbiciunea” pentru a-și atrage adversarul într-o capcană.

„Ei au folosit „maskirovska” (diversiune n.red). Rușii aveau un mare talent la a mima slăbiciunea. Și seamănă cu ce fac acum”, a afirmat el.

Această diversiune ar putea fi retragerea și evacuarea trupelor și civililor din regiunea Herson, anexată ilegal de Vladimir Putin finalul lunii septembrie.

Ce a însemnat „Operațiunea Uranus”

Punctul de cotitură al bătăliei a venit odată cu o contraofensivă sovietică uriașă, cu numele de cod „Operațiunea Uranus” (19-23 noiembrie), care fusese planificată de generalii Gheorghi Konstantinovici Jukov, Aleksandr Mihailovici Vasilevski și Nikolai Nikolaevici Voronov.

A fost lansată în două vârfuri de lance, la aproximativ 80 km la nord și la sud de salientul german, al cărui vârf se afla la Stalingrad.

Contraofensiva i-a surprins total pe germani, care îi credeau pe sovietici incapabili să organizeze un astfel de atac. Operațiunea a fost o manevră de „penetrare în adâncime”, atacând nu principala forță germană aflată în fruntea bătăliei pentru Stalingrad – cei 250.000 de oameni rămași din Armata a VI-a și Armata a IV-a Panzer, ambele inamici formidabili – ci lovind în schimb flancurile mai slabe.

Aceste flancuri erau expuse în mod vulnerabil în stepele deschise din jurul orașului și erau slab apărate de trupe românești, maghiare și italiene, slab echipate, insuficient aprovizionate, suprasolicitate și demotivate.

Atacurile au pătruns rapid adânc în flancuri, iar la 23 noiembrie cele două părți ale atacului s-au unit la Kalach, la aproximativ 100 km vest de Stalingrad.

Încercuirea celor două armate germane din Stalingrad era completă

Înaltul comandament german l-a îndemnat pe Hitler să-i permită lui Paulus și forțelor sale să iasă din încercuire și să se alăture principalelor forțe germane la vest de oraș, dar Hitler nu a luat în considerare o retragere de la râul Volga și i-a ordonat lui Paulus să „stea și să lupte”.

Odată cu venirea iernii și cu diminuarea proviziilor de alimente și medicamente, forțele lui Paulus au slăbit. Hitler a declarat că Armata a 6-a va fi aprovizionată de Luftwaffe, dar convoaiele aeriene nu au putut livra decât o parte din proviziile necesare.

Această decizie fatală a condamnat forțele lui Paulus, deoarece forțele lui Manstein nu aveau pur și simplu rezervele necesare pentru a străpunge de una singură încercuirea sovietică, potrivit britannica.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×